Mijn gedachten over IBM ConnectED 2015

20150128_050213000_iOS

IBM ConnectED de laatste in Orlando?

Afgelopen week heeft DE conferentie plaatsgevonden waar iedereen in de community elk jaar weer naar uitkijkt. Of je het nu Lotusphere, IBM Connect of IBM ConnectEd noemt het maakt allemaal niet uit het is een geweldig evenement waarin de community elkaar ontmoet en er verschillende sessies zijn met wisselende content. Zowel voor de techneut als voor de IT manager zijn er verschillende interessante onderwerpen voor ieder wat wils.

Ik moet wel zeggen het is elk jaar weer een uitputtingsslag, sessies beginnen vroeg in de ochtend (07.00 uur) en eindigen zo’n 12 uur later (19.00 uur). ’s avond zijn er verschillende recepties van bedrijven en kan je netwerk flink worden uitgebreid. Tussendoor verschillende afspraken met (potentiele) leveranciers en natuurlijk de TechOasis waar leveranciers zich presenteren.

Verderop zal ik ingaan op mijn gedachten inzake de content maar wat mij wel van het hart moet is dat het evenement qua entourage flink aan kwaliteit heeft ingeboet.

De openingsreceptie was in mijn beleving een grote misser, veel mensen op een veel te kleine ruimte met veel te weinig te eten. Het was dan ook niet vreemd dat veel mensen al snel vertrokken en ergens anders hun heil zochten. De opening van de TechOasis was gezellig maar ook hier weer een veel te kleine ruimte met heel erg veel mensen, het werd al snel veel te warm en omdat het tapijt niet goed vast zat struikelde de een na de ander. Gelukkig werd dit allemaal de rest van de week gecompenseerd waardoor de bedrijven denk ik genoeg aanloop hebben gehad om hun producten aan de man/vrouw te brengen.

De traditionele receptie op woensdag (die vorige jaar vanwege Kenexa naar dinsdag is verplaatst) is een nog grotere misser. Vorige jaren werd een park bezocht (Seaworld, Universal oid) maar dit jaar een feest bij de Swan met een band. Vanwege het weer werd het feest naar binnen verplaatst. De band was redelijk maar veel te luid waardoor je je amper verstaanbaar kon maken, het eten was matig (fish and chips waar ik toch een heel ander beeld van heb). Ook hier hielden veel mensen het snel voor gezien mede omdat het vrij kort was. Nee aan alles is te merken dat het meer een “moeten” was om iets te organiseren dan een wens. Het is natuurlijk omdat IBM nog dit jaar een contract had met het Dolphin en Swan maar anders….. Alle signalen staan op rood als het gaat om een continuering van dit evenement. Er is zelf bij de closing session geen datum genoemd voor de volgende conferentie, tja als dat geen teken aan de wand is.

Maar wat dan? Het lijkt er op dat IBM alles consolideert in Las Vegas (IBM Interconnect) een mega conferentie waar alles bij elkaar komt. Is dat een zegen, wie zal het zeggen….. Naar mijn bescheiden mening is de charme er dan wel een beetje af en is het de vraag of je daar kunt halen wat je zoekt. De tijd zal het leren en een ander hangt natuurlijk af van de content. De community wacht in spanning af.

De OGS (opening general session)

De openingssessie was anders dan andere jaren, ik moet zeggen dat ik het redelijk flitsend vond. Veel informatie (je moet je wel afvragen of dit allemaal nieuwe informatie was),  geen panels (en dat vindt ik een groot pluspunt) en een demo wat wil je nog meer. Veel aandacht voor IBM Verse. IBM Verse is het antwoord van IBM op hoe e-mail gebruikt wordt of beter gezegd gebruikt kan worden. Verder op zal ik een aantal gedachten hierover delen. Ik denk dat er zeker potentie in zit (ik ben in de gelukkige omstandigheid al een beta account te hebben). Wie meer wil weten over IBM Verse:

http://www.ibm.com/social-business/us/en/newway/

Dit jaar was de gastspreker niet tot op het laatste moment geheim gehouden we werden “verrast” door gastspreker: Philippe Petit, de man die in 1974 op een touw tussen de Twin Towers balanceerde (http://en.wikipedia.org/wiki/Philippe_Petit). Prima inspirerend verhaal.

De sessies:

In het algemeen waren de sessies van goede kwaliteit. Moet wel zeggen dat er wel weer veel tijd was ingeruimd voor IBM medewerkers maar gelukkig waren er ook anderen. Voor ieder wat wils zowel voor de techneut als de manager. Het voert te ver om alle sessies hier te behandelen maar op internet worden alle sessies geupload. Mocht er belangstelling zijn mail mij dan dan zal ik de URL doorgeven.

Wat elk jaar weer bijzonder is is GURUPALOOZA en de sessie met de product managers en developers. Elk jaar weer een uitgelezen kans om “vervelende” vragen te stellen/

Labs:

Net zoals andere jaren waren er diverse ruimtes gereserveerd om te spreken met developers wat elke weer opvalt is dat iedereen erg open en toegankelijk is. Ook was er de mogelijkheid om met het design team te spreken en ook ideeën achter te laten. Wat jammer was dat er geen IBM Client Reference lounge was altijd goed om andere klanten te ontmoeten in een ontspannen sfeer.

IBM Verse:

Dat e-mail ooit uitgebannen wordt is wat mij betreft een utopie. Ik moet eerlijk zeggen ik ben best wel onder de indruk van hoe IBM dit heeft opgepakt. Geen ander bedrijf in de wereld kan hier aan tippen. Wat het mooie is dat onder de motorkap nog gewoon domino draait, na 25 jaar nog steeds up en running. Ik zou zeggen microsoft eat your heart out.

IBM Verse is op dit moment een cloud gebaseerde dienst maar er is toegezegd dat er ook een on prem versie gaat komen. Voor die klanten die perse on prem moeten werken is dat een goed gevoel. In de diverse sessie moet IBM ook wel ontdekt hebben dat het niet alleen cloud is wat de klok slaat. Naar mijn mening (en dat weten we eigenlijk al jaren) wordt het allemaal hybride. Best of both worlds.

IBM heeft een e-mail dienst welke het voor de gebruiker makkelijker gaat maken, Verse kan bepalen welke berichten belangrijk zijn en welke personen in je netwerk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar nog een beetje twijfel want hoe zo gaat een computer programma mij vertellen wat belangrijk is??? De calender denkt met je mee en dat is zeker een hele verbetering. Die hard mail gebruikers zullen een cultuurverandering moeten ondergaan, ben je daar niet toe bereid dan gaat het niks worden. Gelukkig kun je ook nog steeds de oude client gebruiken dus niet getreurd. Is Verser voor iedereen? Ik weet het niet de meningen zijn verdeeld. Ik denk dat op dit moment voor de kenniswerkers zeker maar de rest? de tijd zal het leren. Er wordt in ieder geval gebruik gemaakt van Watson (http://www.ibm.com/smarterplanet/us/en/ibmwatson/) en dat stemt mij positief.

TechOasis

In eerste instantie een veel te kleine ruimte maar ik moet zeggen er was veel aandacht voor de diverse leveranciers die zich hier presenteerden. De meeste producten kende ik wel maar heb toch een aantal zaken gezien die voor onze organisatie interessant kunnen zijn en ons kunnen helpen.

IBM Champions

Natuurlijk was er weer veel aandacht voor de IBM Champions. De kern van de community, business partners en klanten. Allemaal die hard Lotus, IBM etc fans en gebruikers. Evangelisten voor IBM als het gaat om de producten. Wat een fijne club mensen en ik moet zeggen dat ik trots ben dat ik tot die club mag behoren. Het is wat mij betreft de meest toegankelijk community die ik ooit heb meegemaakt. Ik was samen met twee newbies maar ik denk niet dat ze ooit het gevoel hebben gehad er niet bij te horen. Veel gelachen, serieuze gesprekken gevoerd, steun gevoeld, gedeeld en geleerd (foto’s Reijer van Galen en Oliver Heinz).

20150131_200744000_iOS20150127_222627000_iOS

Wrap up:

Ondanks dat de entourage minder was dan andere jaren heb ik een hele goede conferentie gehad. Veel geleerd, gezien, gehoord en meegemaakt. We kunnen er weer een jaar tegen aan en alle ideeën meenemen naar de organisatie. Komt er een volgend jaar? Vast wel maar hoe? Geen idee…. De tijd zal het leren.

Friso E.C. van den Berg

Hoofd ICT Stichting Leger des Heils Dienstverlening

Advertenties

Over frisovandenberg

Hoofd ICT Stichting Leger des Heils Dienstverlening, IBM Champion 2013, 2014, 2015. Computable CIO of the Year 2013. Collaboration specialist and gadget freak.
Dit bericht werd geplaatst in ICT en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mijn gedachten over IBM ConnectED 2015

  1. Reijer van Galen zegt:

    Prima overzicht Friso. Daar ik een van die newbies was mag ik daar wel wat over zeggen: ik heb zelf het gevoel gekregen gewoon nar binnen gezogen te worden. Ik heb zelden zo’n prettige en open verhoudingen meegemaakt. Of het nu om een medegebruiker ging, of om een domino of lotus goeroe, ze waren allemaal even bereikbaar. Een community waar je met recht trots op mag zijn. Ook ik heb me fantastisch vermaakt, en heb veel mogen leren. Het was een fantastisch inspirerende conferentie.
    Over Verse: ik verwacht ook hier dat het net als met de cloud gaat. In eerste instantie zal iedereen proberen Verse te gebruiken, maar uiteindelijk zal een mix de ideale situatie worden.
    (O ja. Prima keuze van foto.)

  2. Goeie samenvatting Friso.
    Ook jij bent een belangrijke bijdrage die deze community maakt wat het is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s