Het stiltecentrum

Elke keer als ik een ziekenhuis ben wordt ik getrokken naar het stilte centrum, ik ben altijd benieuwd hoe het er uit ziet, wat voor mensen daar komen etc. Nu ik zelf in het ziekenhuis lig ben ik eens gaan kijken in het stiltecentrum van het Antonius ziekenhuis in Sneek. Het ziekenhuis is van oorsprong een katholiek ziekenhuis wat ook nog steeds in diverse uitingen te merken is. Mariabeelden, kruisjes, kaarsjes allemaal zaken die je tegenkomt in de katholieke traditie. Het Antonius heette vroeger dan ook Sint Anthonius maar is inmiddels omgedoopt tot Antonius ziekenhuis.

Uit de literatuur blijkt ook dat iedereen terecht kan in het stiltecentrum en er is zelfs voor mensen die de Islam aanhangen een gebedsplek inclusief bidkleed en een pijl welke de richting van Mekka aanwijst. 

  
  
Wat mij elke keer weer opvalt is dat een stilteruimte ook echt een plek is waar het stil is. In het hele ziekenhuis is het druk en lopen mensen af en aan maar in het stiltecentrum niet. Wat een heerlijk serene rust, echt een plek om even tot rust te komen. Even te gaan zitten en een gebed uit te spreken. Heerlijk gewoon.
Nu ben ik niet opgevoed in de katholieke traditie maar een van de mooie dingen in deze traditie vindt ik het branden van een kaarsje. Zo heb ik al twee dagen een kaarsje gebrand (kracht, hoop, geloof etc) voor hen die niet meer bij ons zijn zoals mijn vader, moeder en zwager. Opdat ze het goed mogen hebben bij de Eeuwige. Maar ook voor allen die mij lief zijn op deze wereld (mijn gezin) die de kracht en ondersteuning ook wel kunnen gebruiken. Een mooie gedachte!

   
 
Daarna een kort stiltemoment om even je gedachten te laten varen en een gebed uit te spreken. Vanmorgen dacht ik aan de woorden van Psalm 121 de woorden die we in april ook bij het sterfbed van mijn zwager hebben gelezen:

1 Een pelgrimslied.

Ik sla mijn ogen op naar de bergen,

van waar komt mijn hulp?

2 Mijn hulp komt van de HEER

die hemel en aarde gemaakt heeft.

3 Hij zal je voet niet laten wankelen,

hij zal niet sluimeren, je wachter.

4 Nee, hij sluimert niet,

hij slaapt niet,

de wachter van Israël,

5 De HEER is je wachter,

de HEER is de schaduw

aan je rechterhand:

6 overdag kan de zon je niet steken,

bij nacht de maan je niet schaden.

7 De HEER behoedt je voor alle kwaad,

hij waakt over je leven,

8 de HEER houdt de wacht

over je gaan en je komen

van nu tot in eeuwigheid.
AMEN

Advertenties

Over frisovandenberg

Hoofd ICT Stichting Leger des Heils Dienstverlening, IBM Champion 2013, 2014, 2015. Computable CIO of the Year 2013. Collaboration specialist and gadget freak.
Dit bericht werd geplaatst in Geloof, Ziekenhuis en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het stiltecentrum

  1. Jaap zegt:

    Mooi Friso !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s