Contactloos betalen

Sinds begin vorig jaar (2014) kunnen we contactloos betalen. Onlangs werd in Nederland voor de 100 miljoenste keer contactloos betaald.

Op dit moment is ruime een derde van de automaten in Nederland geschikt voor contactloos betalen (van de ongeveer 300.000 betaalautomaten). Als het zo doorgaat zal de teller over een maand of 4 op 200 miljoen transacties staan.

Voor de mensen die niet weten wat dat is, in plaats van je pas in de lezer te stoppen  en je pincode in te typen houdt je je pas tegen de daarvoor geschikte lezer aan en voila je hebt betaald. Dit is van toepassing op bedragen van 25 euro en lager. Moet je meer betalen moet je alsnog je pincode invullen. Er geldt een maximaal bedrag van 50 euro dat u achtereenvolgens contactloos kunt betalen hierna wordt er een pincode gevraagd.

Hoe herkent u of uw pas geschikt is voor contactloos betalen? Achter op uw pas moet dan een logo staan, dit logo ziet er als volgt uit:

ContactlessIndicator_blk_rgb

Betaalautomaten die geschikt zijn voor contactloos betalen zien er als volgt uit:

Betaalautomaat_contactloos_bovenkant Betaalautomaat_contactloos_zijkant

Winkels waar contactloos betalen mogelijk is hebben dit logo of een van beide logo’s geplaatst:

images

Natuurlijk is dat gemakkelijk echter aan al dat gemak zit ook een keerzijde. Gelooft u mij maar er zijn inmiddels lieden die geen goed in de zin hebben en zijn hebben al een methode gevonden om zonder al te veel moeite u 25 euro afhandig te maken.

Hoe dan zult u denken, wel de meeste mensen hebben hun passen etc in een tas, jas of broek zitten. Met een apparaat lopen ze langs en kunnen het pasje scannen. Met een klik hebben ze 25 euro te pakken.

Het is dan ook raadzaam om gepaste maatregelen te nemen. Indien u geen enkel risico wilt lopen is het mogelijk de contactloos betalen functionaliteit via uw bank uit te zetten. Raadpleeg de website van uw bank hoe dat moet.

Een andere mogelijkheid is om een methode te kiezen welke het onmogelijk maakt om uw pas te scannen. Hiervoor zijn speciale pasjes ontwikkeld of portemonnees waar een extra chip in zit. Kijk maar eens op:

Chipblocker

Wat goed is om te melden dat deze maatregelen geen maatregelen zijn die indien u uw pas bent kwijtgeraakt voorkomen dat er geld van uw rekening wordt afgehaald. Het is maar 50 euro maar voor veel mensen is dat veel geld. Indien uw pas kwijt geraakt is of gestolen neem dan meteen contact op met uw bank om een en ander te laten blokkeren. Soms neemt de bank uw risico voor zijn rekening, raadpleeg de site van uw bank.

Ook hier is het goed om uw bewust te zijn van de mogelijke risico’s.

Vooruitgang is goed, uitkijken is beter!

Friso van den Berg

17/11/2015

 

 

Advertenties

Over frisovandenberg

Hoofd ICT Stichting Leger des Heils Dienstverlening, IBM Champion 2013, 2014, 2015. Computable CIO of the Year 2013. Collaboration specialist and gadget freak.
Dit bericht werd geplaatst in contactloos betalen, ICT, Veiligheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Contactloos betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s