To Wifi or not to Wifi

Ik weet niet hoe het met u gaat maar als ik op reis ga controleer ik altijd of er Wifi beschikbaar is in het hotel waar ik verblijf. Ik selecteer als het ware het hotel op het hebben van Wifi en daarna op de rest. Herkenbaar? Vast wel.

En als u even een pitstop maakt bij een wegrestaurant zoals bijvoorbeeld MacDonalds of een tankstation zoals Texaco en Shell ook daar is WIFI beschikbaar en allemaal voor niks. Ook in vele andere openbare gelegenheden wordt WIFI aangeboden via allerlei gastnetwerken.

Wat veel mensen zich niet realiseren als ze op deze wijze on-line gaan dat er een grote kans is dat gegevens van het surfgedrag worden vastgelegd. Vaak staat dat gewoon in de voorwaarden maar wie leest die nu? We willen immers op internet, gratis en snel.

Los van de gegevens die worden vastgelegd is er een risico dat er door kwaadwillenden allerlei informatie word achterhaald die misschien niet spannend lijkt maar dat voor degene die er baat bij kan hebben zeker interessant is.

Vaak kan er worden ingelogd zonder wachtwoord, hou er in dat geval rekening mee dat het internetverkeer niet is versleuteld en per definitie onveilig. Wordt er wel een wachtwoord gevraagd betekent niet dat dit wel veilig is, worden vaak dezelfde wachtwoorden gebruikt is dat makkelijk te kraken.

Zo was ik in augustus van dit jaar in het Antonius ziekenhuis in Sneek. Toen ik de disclaimer las ontdekte ik dat mijn surfgedrag wordt vastgelegd. Reden voor mij om geen gebruik te maken van dit WIFI netwerk


En dit is maar een van de vele voorbeelden. Het is niet de bedoeling om in deze blog alle ins en outs te behandelen echter het is wel raadzaam om goed te kijken en te lezen wat de voorwaarden zijn en dan zelf een bewuste keuze maken wel of geen WIFI gebruik.

Een optie is om gebruik te maken van een zogenaamde VPN verbinding zie bijgaand link voor meer informatie.

http://www.consumentenbond.nl/veilig-online/extra/veiliger-internetten-met-een-vpn/

En denk nu niet dat overkomt mij niet, onlangs was nog in het nieuws dat een van de goeroes op het gebied van internet beveiliging zelf is gehackt in het buitenland.

Ter afsluiting wil ik een aantal tips geven voor veilig internet gebruik in openbare gelegenheden:

* Lees de disclaimer goed zodat je weet wat wel en niet mag en of de gegevens ook opgeslagen worden

* Gebruik een VPN verbinding om echt veilig te internetten

* Indien een wachtwoord wordt gevraagd maak maak deze dan niet te simpel

* Controleer of er HTTPS:// in de balk staat , je  hebt dan te maken met een versleutelde internet verbinding

* Wees voorzichtig met het gebruik van bedrijfssoftware als je gebruik maakt van een hotspot in een openbare gelegenheid (of liever helemaal niet)

* Maak bij voorkeur geen gebruik van internet bankieren apps in openbare gelegenheden (je weet tenslotte maar nooit)

Ter afsluiting:

Er valt nog veel meer te zeggen, ik probeer met deze blog een zeker mate van bewustzijn bij u op te roepen zodat u weet wat te doen (of niet). Als u bewust bent van de risico’s is dat al een hele stap.

Friso van den Berg

16/11/2015

Advertenties

Over frisovandenberg

Hoofd ICT Stichting Leger des Heils Dienstverlening, IBM Champion 2013, 2014, 2015. Computable CIO of the Year 2013. Collaboration specialist and gadget freak.
Dit bericht werd geplaatst in ICT, Internet, Veiligheid, WIFI. Bookmark de permalink .

Een reactie op To Wifi or not to Wifi

  1. Jaap de Ruiter zegt:

    Bedankt Friso

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s